Mål

Ett bra sätt att ibland hålla sig ajour med sitt liv är att ta ett par minuter, sätta sig ner, och helt enkelt skriva ner
vad du har för mål med ditt liv.
 
För det första ska ett mål vara smart, Specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbundet för att vara optimala.
 
Ledarna.se har en bra lista för er som undrar mer,
https://www.ledarna.se/globalassets/checklistor/smarta_mal_checklista.pdf
 
Mina tips till dig för detta är,
kortsiktiga mål- vad vill du uppnå de närmaste 3-6 månaderna
mål med medel tid- 6-12 månader.
långsiktiga mål 12 månader till oändlighet.
 
När ni definierar långsiktiga mål tänk på att inte göra de alldelles för långt borta då man lätt glömmer bort dom då.
 
En bra kompletterande övning till detta kan vara för att realisera målen mer att skriva ner ungefär vad man tror att målen kan kosta för att uppnå. i tid eller pengar. Är ditt mål att resa till kanada och åka skidor i 2 månader är detta inget problem. Om målet är att starta företag kan det dock vara jobbigare med denna övning då kostnaden är både i privat tid och pengar.
 
Jag kan tips om en metod jag läste hos Tim Ferris som kallas Dreamlining där nan gör i princip detta som jag visar ovan.
 
http://fourhourworkweek.com/lifestyle-costing/
 
MIN övning till er idag är att sätta er ner och skriva ner dessa mål för er själva. De behöver inte ta mer än 5 minuter och de ni får tillbaka kan vara en struktur igen på vardagen.
 
Kärlek till er och lycka till.
 

Jack of all trades

Hoppas denna blogg inte blir så jävla luddig som jag tror den skulle bli om jag spottade ut allt ur mitt huvud.
Denna post är min första men ämnet kommer vara aktuellt hela tiden även om jag byter då och då.
 
En stor anledning till att jag är så pass intresserad av detta ämne är nog pga min bakgrund där jag känner att livet är viktigare än att följa strömmen hela tiden och passa in.
Jag måste erkänna att jag har gått på enorma misslyckanden. När jag började intressera mig för investeringar av alla dess slag var jag nog lite ivrig. Här kommer ett annat erkännande också.....JAG ÄR SNÅL. Jag hatar verkligen detta och tror att det skulle vara mig otroligt gott om jag la lite mer pengar på vissa saker. Men att veta att jag inte är beroende av ett jobb hela tiden ger mig en trygghet, är detta fel då?
 
Hursomhelst, låt oss komma till det jag vill skriva om idag, helvete vad jag måste börja strukturera upp det här.
 
Min väg mot ekonomisk frihet.
 
28000 i vinst räckte inte utan jag ville ha mer, girigheten slog över. Denna aktie var då Africa oil vilket gick från 24-80 under tiden jag ägde den och gjorde flertalet inköp i den. Sedan kom fallet, Jag klev ur med en vinst men långt ifrån 28000 som jag kunde klivit av med.
 
Sedan gick jag på biotekniken. Hade ju såklart läst på DI börssnack att grova pengar fanns här (SMART).
Förlusten, 50 000 eller rättare sagt 45% av mitt dåvarande kapital.
 
Vem fan vet när det är dags att kliva av då? INGEN är mitt svar, om man inte har en plan.
Jag valde att ta ett steg tillbaka. Innan jag kom in i matchen igen skulle jag ha en plan och veta va fan jag sysslade med. Vet man någonsin det helt och hållet? Tror inte det, men jag ville ha bättre koll.
 
Under 6 månader jobbade jag, sparade och läste allt jag kom över, från peter lynch, buffet, graham, fischer, svenska författare, jag gick en onlinekurs i forexhandel och tillslut kände jag att jag ville komma igång igen.
 
Med relativt lite sparande satte jag igång igen med mitt mål. Målet förövrigt för er som läser är, Ekonomisk frihet på 13 år.
 
Varför 13 år? Jo för om jag satsar på omx snittillväxt vilket ligger på ca 12% så kommer jag då kunna placera om i "säkra" placeringar, räntefonder etc med en avkastning på ca 3-4% och kunna täcka mina vardagliga kostnader med min passiva inkomst från detta. NO MORE HIGH RISK med andra ord.
 
Är detta ett säkert kort? Absolut inte, 13 år kan lika gärna bli 33 år. Vad vet jag?
 
Detta senaste år har dock varit extremt bra med idag en 74% värdeutveckling på min portfölj. Jag har täckt upp tidigare förluster med råge men jag måste vara konsekvent.
 
 
 

Kasta dig in i det bara.

Stå ut med mig nu! Det kommer bli skitbra det här.
 
Mitt liv har varit normalt och extremt bra i stor del men en del saker har jag råkat ut för som har format mig. Jag har varit deprimerad och fått tagit hjälp av sjukvården flera gr, När jag var 18 år vart jag diagnotiserad med hjärntumör efter en allvarlig skidolycka, där jag kraschade under en träning i big jump.
Tumören i sig kunde inte döda mig då den senare listades som godartad men eftersom jag hade komplikationer av den fysiskt i form av dålig syn, balans etc så valde man att operera.
 
Hjärnblödning fick jag, när jag vaknade upp från operation visade det sig att något hänt. Som värsta huvudvärken i historien.
 
När jag vaknade upp från operation nr 2 där man placerade ett dränage från min hjärna för att förhoopningsvis få ut trycket så vaknade jag upp och var förlamad i min vänstra sida.
Jag skulle egentligen spendera 4 dagar på intensiven efter operationen men det var ca 3-4 veckor isstället om jag kommer ihåg detta rätt.
 
I slutet av denna period hände något konstigt. Jag hade vilat och min mamma satt vid min sida, spontant försökte jag sträcka på mig och kände, likt en frusen hand som kommer in i värmen att något sköljde över mig i vänstra armen och ben. Jag kunde rycka på fingrarna!!
Mamma är arbetsterapeut och satte mig direkt i träning. efter några dagar kunde jag lyfta sugrör fast det var jävligt jobbigt och sedan tillslut börja gå igen. Några månader senare kunde jag återgå till mitt vanliga liv fast utan festande, sena nätter och hård ansträning.
 
5 månader senare började jag köra motocross och ansåg mig själv vara tillbaka i vardagen trots visst motstånd från nära och kära.
Detta var en kort kärlek och skidåkningen kom tillbaka igen. Jag åkte till Kanada själv en vinter för att bevisa för mig själv att jag var vid liv när så många andra oturligt nog inte alls har haft det så bra och för att inte glömma gått så bra för.
 
När jag kom hem från detta började jag med dragkamp av allt, Det var den fysiska biten som tilltallade mig och denna 7 åriga resa ledde mig till 8 sm guld, 2 EM medaljer, 1 World Games Brons och 2 VM medaljer och en väldans massa viktbantningar.
 
Nu är vi idag, Min vardag idag spenderas på gymet eller att bygga på mitt eget investeringsföretag. Jag har extremt tydliga mål när det gäller ekonomi och tanken är att jag ska arbeta med detta till stor del i framtiden och kunna leva på en "passiv" inkomst. Detta är ett dåligt ord då allt jag gjort idag har då tusan inte varit passivt.
 
Min tanke här var att förmodligen skriva en bättre redovisning om allt detta vid senare tillfälle och just nu försöka ge er en inblick i min historia. Allt kommer att gå ihop senare ska ni se.
 
 

RSS 2.0